"Od zakwasu do żurku kujawskiego"

Kulinarne popisy pań w Biskupicach.
W sobotę, 19 bm., w świetlicy wiejskiej w Biskupicach rozstrzygnięto IX edycję powiatowego konkursu kulinarnego „Od zakwasu do żurku kujawskiego”. W sobotniej edycji wystawiono 39 potraw przygotowanych przez 30 wystawców z KGW z terenu powiatu radziejowskiego. Organizatorami konkursu tradycyjnie byli: Urząd Marszałkowski w Toruniu, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Rada Powiatowa KGW w Radziejowie. Tegoroczne zmagania kulinarne również przeprowadzono w trzech kategoriach i dla laureatów przygotowano nagrody. W I kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego zwyciężyła Anna Kamińska za „ryby z dołka na kwaśno”, drugie miejsce przyznano Beacie Witkowskiej za „nadzionko” , trzecim miejscem wyróżniono Janusza Witkowskiego za „miód z ziół kujawskich”.
W II kategorii – produktów pochodzenia roślinnego – zwyciężyła Beata Witkowska z ciastkami maszynkowymi, drugie miejsce przypadło Irenie Szałek i jej ziemniaczane pączki i trzecia lokata dla kujawskich powideł śliwkowych przygotowanych przez Iwonę Lorenc.
W III kategorii – produktów innych, pierwsze miejsce zajęła „parzybroda” przygotowana przez Annę Łyczek i drugie miejsce przypadło Annie Sobieraj za „groch z kapustą i smażonką” i trzecia lokata przypadła Renacie Dzik za” winko z chabrów”, zaś nagrodą specjalną wyróżniono Barbarę Ornat i jej „kaszę ze skwarkami”.Tegoroczne popisy oceniło jury w składzie: Grażyna Szelągowska z Muzeum Etnograficznego w Toruniu , Dorota Pawłowska z MZKiD we W-ku, Laura Maciejewska z ODR w Zarzeczewie i Urszula Nowakowska również z ODR.